De effecten van zon op de huid

 

Is de zon onze vriend of vijand?

Vond jij het ook zo fijn de afgelopen weken? We konden met z’n allen heerlijk genieten van de zon! Bij het zien van zonnestralen gaan we massaal met korte mouwen en hemdjes naar buiten. Bruin worden, een kleurtje op doen, dat is wat we willen. Want immers met een mooi bruin kleurtje zien we er allemaal net iets stralender uit. Dat je goed op je huid moet letten als je gaat zonnen, dat weten we eigenlijk wel. Want we merken na een dagje bakken in de zon al snel genoeg de gevolgen van onbeschermd zonnen… In plaats van een mooi bruin kleurtje is je huid rood en branderig.

Maar hoe zit het nu eigenlijk met de zon, is het onze vriend of vijand? Wat zijn de goede en schadelijke effecten van de zon op de huid? [lees verder onder de afbeelding]

De effecten van zon op de huid

Geniet van de zon!

Na een lange, grijze winter worden we altijd blij als we de zon weer mogen verwelkomen. De eerste warme zonnestralen op je gezicht en het zonder-jas-naar-buiten gevoel, dat kennen we allemaal.

Gelukkig mógen we er ook van genieten, als je weet wat de zon allemaal doet met onze huid. Zonlicht zorgt namelijk voor de aanmaak van Vitamine D in de huid. Vitamine D is belangrijk voor ons, want dit zorgt voor sterke botten en tanden, voorkomt botontkalking en speelt een belangrijke rol bij de instandhouding van onze weerstand. Wist je dat vitamine D al wordt aangemaakt als je 10 tot 15 minuten in de zon zit? Wat een win-win situatie! Maximaal een kwartiertje in je pauze naar buiten doet wonderen voor je. Langer in de zon hoeft ook niet, want je huid maakt niet meer vitamine D aan. [lees verder onder de afbeelding]

De effecten van zon op de huid

Hoe lang kun je onbeschermd in de zon zitten?

Hoe lang je onbeschermd in de zon kunt zitten is afhankelijk van veel factoren. Wat is bijvoorbeeld de kleur van je huid (wanneer je nog niet in de zon hebt gezeten)? Verbrand je snel? Word je snel bruin? Welke haar- en oogkleur heb je en heb je sproeten? Allemaal kenmerken die je in acht moet houden als je de zon in gaat. Aan de hand van deze kenmerken kan namelijk je huidtype worden vastgesteld. Weet je je huidtype, dan weet je bijna hoe lang je onbeschermd in de zon kunt zonder te verbranden. Bijna? Ja, want de zonkracht speelt ook een belangrijke rol! Hoe sterker de zon, des te sneller je verbrand.

De effecten van zon op de huid

Wat is zonkracht?

Zonkracht is de maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht dat de aarde bereikt. De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in de zonkracht. Een UV-index in ons land kan variëren van 1, wanneer er geen UV is tot 8 voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht.

(bron: KNMI)

Wat doet de zon met je huid?

Zon geeft je huid die mooie bruine kleur! Maar wist je ook dat 80% van de huidveroudering te wijten is aan blootstelling aan de zon, wanneer de huid niet voldoende beschermd is? Oef, dat is even schrikken… Natuurlijk zonlicht bestaat namelijk voor 95% uit UVA-stralen en 5% uit UVB-stralen. Wat het verschil is? Dat leggen we je graag uit aan de hand van een stukje theorie.

Hoe werkt UVA- en UVB-straling?

UVA en UVB-stralen hebben op verschillende manier invloed op de huid. UVA stralen hebben een lange golf en dringen diep door in de huid (tot in de dermis). Het is een beruchte ‘sloper’ van elastine vezels. De straling wordt niet tegengehouden door glas of wolken. Het licht breekt het elastine in vele stukjes, net zoals een gewoon elastiekje dat, na langdurige in de zon te hebben gelegen, bros wordt en bij het oprekken vrijwel direct breekt. Veelvuldige onbeschermde blootstelling aan zonlicht geeft dus een versnelde afbraak van elastine in de huid en eerdere en een meer uitgebreide rimpelvorming. Daarom staat de A ook wel voor ‘Aging’.

UVB-stralen zijn krachtiger dan UVA stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen. Ze hebben voornamelijk invloed op de buitenste huidlagen. UVB-stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding. De B in UVB staat dan ook wel voor ‘Burning’.

De effecten van zon op de huid

De functie van een goede zonnebrandcrème met SPF

De betekenis van SPF is Sun Protection Factor. Deze zogeheten factor geeft aan welke bescherming een product tegen de zon geeft. Wil een beschermingsfactor goed z’n werk doen, dan moet deze factor zorgvuldig worden gekozen en passen bij je huidtype. Op deze manier kun je een bepaalde tijd veilig van de zon genieten. Het verschilt per persoon hoe lang je in de zon kunt zijn. De huid kan namelijk een maximale dosis UV-straling per dag aan. Uiteraard heeft dit ook te maken met de kleur en de dikte van je huid.

Summer Skin Check maand bij IK Skin Perfection

De maand juli staat bij IK Skin Perfection in het teken van de huid en de zon. In deze zomermaand willen we je bewust maken van de zon: hoe geniet je veilig van de zon en wanneer moet je toch een beetje oppassen voor schadelijke effecten?

In komende maanden zul je via blogs op onze website en via Facebook allerlei leuke tips en weetjes ontvangen, zodat jij optimaal en veilig van de zon en deze zomer kunt genieten!

Wil jij na het lezen van deze blog weten wat jouw huidtype en welke producten jij het beste kunt gebruiken voor jouw huid, dan kun je altijd even contact opnemen met jouw IK Skin Perfection Huidspecialist. Voor jouw dichtstbijzijnde huidspecialist kun je contact met ons opnemen via info@ik-skinperfection.nl, facebook.com/ikskinperfection of via 074-278 35 00.

Wij wensen je een fijne zomer!

Liefs, IK Skin Perfection

De effecten van zon op de huid
Aanbevolen Blogs
Neem contact met ons op

Stuur ons een bericht en wij nemen zo snel mogelijk contact op!