Zo check je je huid op veranderingen!

Check jij je huid wel eens op verdachte plekjes? Veel mensen doen het niet of nauwelijks. Of weten eigenlijk niet waar ze op moeten letten bij zo’n controle. En dat terwijl deze controle in het geval van een melanoom je leven kan redden! Stichting Melanoom geeft bijvoorbeeld aan dat zo’n 99% van de mensen die huidkanker krijgt, de ziekte overleeft als ze er op tijd bij zijn. Regelmatig even je huid onderzoeken is dan ook geen overbodige luxe.

Een handige checklist!

Maar hoe check je nu goed? Als je goed wilt controleren let je op de volgende punten:

  • Kijk of er nieuwe moedervlekken ontstaan.
  • Kijk of moedervlekken veranderen, van vorm of van kleur.
  • Check of bestaande moedervlekken geen uitlopers krijgen.
  • Check of moedervlekken niet gaan bloeden.
  • Houd in de gaten of moedervlekken niet gaan jeuken.

Als je één van deze 5 dingen herkent, kun je het beste contact opnemen met de huisarts.

Hoe vaak moet je controleren?

Hoe vaak je moet controleren hangt van meerdere factoren af. Van je huidtype en van de zon. Als je een licht huidtype hebt, is het verstandig om je moedervlekken vaker te controleren. Mensen met een lichte huid krijgen namelijk vaker huidkanker dan mensen met een donker huidtype. En als je vaker geniet van de zon, is de kans op huidkanker ook groter.

Waar op de huid ontwikkelt zich vaak huidkanker?

Huidkanker ontwikkelt zich bij vrouwen vooral op de benen. Bij mannen is de rug vaak de plek waar een melanoom kan ontstaan. Maar blijf vooral je hele lichaam checken!

Bescherm je huid tegen de zon

De zon is nog altijd de belangrijkste reden dat mensen huidkanker krijgen. Iedere zonnestraal die je in je leven op je huid krijgt, onthoudt je huid. Wie als kind bijvoorbeeld veel (onbeschermd) in de zon is geweest, loopt meer risico op het ontwikkelen van huidkanker op latere leeftijd. Hoe hoger de UV-belasting, hoe groter het risico. Bescherm je huid daarom goed met een SPF 50!

Meer lezen over de zon en de huid? Check deze blogs!

Liefs, IK Skin Perfection

Recente Blogs
Neem contact met ons op

Stuur ons een bericht en wij nemen zo snel mogelijk contact op!