#IKzonbewust

vol tips om veilig, gezond en bewust te genieten van de zon
 

Geniet veilig en gezond van de zon!

Heerlijk genieten van de zon in elk seizoen, dat is wat we willen. Met IK Skin Perfection kies je heel bewust voor veilige en gezonde zonbeschermingsproducten, zodat je je huid optimaal kunt voorbereiden op de zon en kunt beschermen. Lees op deze pagina alles over de beste zonbeschermingsproducten, tips om veilig en gezond te zonnen, effecten van de zon bij huidproblemen en brengen we de gevolgen van zonschade onder de aandacht. Zo geniet jij zonder zorgen van deze zonnige blijmaker, zodat de zon elke dag een glimlach op je gezicht tovert!

Heel veel zonplezier!

Liefs,
IK Skin Perfection
Tips om veilig en gezond te zonnen!
 
Mineral Sun Box - Postcodeloterij actie IK Skin Perfection

MINERAL SUN BOX
100% natuurlijke zonproducten

In samenwerking met de Nationale Postcodeloterij maken we 100.000 winnaars blij met deze zonnige box. Geniet met de MINERAL SUN BOX veilig én bewust van de zon!

Respect, liefde en bescherming van de huid én de natuur staat bij IK Skin Perfection centraal. De producten in deze MINERAL SUN BOX in samenwerking met de Postcodeloterij zijn vrij van synthetische stoffen, waardoor ze zelfs geschikt zijn voor extreem gevoelige huid én goed zijn voor het zeeleven en koraal. Healthy, natural & vegan!

Vind jouw salon
 

IK neemt verantwoordelijkheid


Als IK Skin Perfection ontwikkelen wij onze producten in harmonie met de natuur en staan we voor veilige formules. We respecteren en houden van het leven in zee. Hiervoor nemen wij ook onze verantwoordelijkheid. Dat is de reden waarom we 100% microbead-vrij zijn. In plaats van plastic bolletjes te gebruiken die schadelijk zijn voor het leven in de zee, gebruiken we alleen natuurlijke korrels in onze scrubs, opgebouwd uit rijst en bamboe of op basis van enzymen (papaya en ananas). Wij werken toe naar een 100% microplastics-vrije productlijn: inmiddels zijn 15 producten, waaronder de AFTERSUN, uit ons assortiment 100% microplasics-vrij!


Ontdek meer

EEN MINERAL SUN BOX BIJ DE NATIONALE POSTCODELOTERIJ GEWONNEN?


Gefeliciteerd met deze heerlijke prijs, geniet van deze zonnige box én de zon!

Deel jouw MINERAL SUN BOX met ons op social media.

De zon straalt

De zon straalt op je huid en zorgt ervoor dat vitamine D aangemaakt wordt in de huid. Jij geniet terwijl een mooie bruine teint jouw huid kleurt. Naast de positieve eigenschappen van de zon, is het belangrijk te beseffen dat zonnestralen funest kunnen zijn voor het behoud van een mooie en gezonde huid. 85% van de huidveroudering is te wijten aan onbeschermde blootstelling van de huid aan de zon.

Zonbeschadiging

Natuurlijk zonlicht bestaat voor 95% uit UVA-stralen en voor 5% uit UVB-stralen. Deze stralingen hebben op verschillende manieren invloed op je huid. UVA-straling veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering, pigmentvlekken, rimpels, huidkanker en oogschade. UVB-straling veroorzaakt verbranding, huidkanker, vroegtijdige huidveroudering en oogschade. Het is daarom belangrijk om altijd je huid goed te beschermen voordat je de zon ingaat.

Bescherm je gezichtBescherm je lichaam
De zon straalt!
 

Wist je dat?

UVC de krachtigste vorm van UV-straling is, maar deze bereikt de aarde niet.
 

Wat is jouw zonnetype?

Welk zonnetype jij bent is afhankelijk van de kleur van je huid, ogen en haren. Ontdek hoe elk zonnetype reageert op de zon en pas jouw zonbescherming hierop aan. We houden allemaal van de zon, zowel op het strand als in de sneeuw. Een lichte huid moet nog beter beschermd worden tegen de zon dan een donkere huid. Daarom is het belangrijk dat er goed naar je huidtype gekeken wordt. Laat je huid in kaart brengen door jouw IK Huidspecialist. Zij zal je huid analyseren en bepalen welk zonnetype jij hebt. Zo weet jij precies hoe je je huid goed moet beschermen tegen de zon!

Zonproduct: op of onder je crème? Shop zonproducten

Tip! Breng jouw zonbescherming elke 2 uur opnieuw aan voor een optimale bescherming. Heb je zonnetype 1 of 2? Houd je huid dan extra goed in de gaten!
 
TYPE 1 TYPE 2 TYPE 3 TYPE 4
Type 2 Type 2 Type 2 Type 2
Verbrandt zeer snel
Wordt niet bruin
Zeer lichte huid
Rood of lichtblond haar
Lichte ogen
Vaak sproetjes
Verbrandt snel
Wordt langzaam bruin
Lichte huid
Blond haar
Lichte ogen
Verbrandt niet snel
Wordt gemakkelijk bruin
Licht getinte huid
Donkerblond tot bruin haar
Vrij donkere ogen
Verbrandt bijna nooit
Bruint zeer goed
Een van nature getinte huid
Donker haar
Donkere ogen
 

Prepare, Protect & Repair

Je huid goed voorbereiden op de zon, beschermen tegen de zon én zorgen dat je je mooie bruine kleur behoudt, begint bij het goed verzorgen van je huid op ieder moment. In IK Skin Perfection’s Zonadviesschijf zie je eenvoudig hoe je je huid het beste kunt verzorgen in de lente, zomer en nazomer!

Zon adviesschijf - IK Skin Perfection

PREPARE


Bereid je huid voor op de lentezon:

Gebruik de PREBIOTIC SPRAY elke dag! UV-straling kan huidflora in disbalans brengen.


• Hydrateer je huid!
Scrub je huid om dode huidcellen te verwijderen. Je 24H crème zal beter opgenomen worden en je wordt egaler bruin
• Gebruik een hydraterende 24H Cream zoals HYAMAX+
• Geduld! Ga niet meteen overmatig de zon in en laat je huid wennen.

Wanneer kun je het beste scrubben?

 

PROTECT


Bescherm je huid in de zomerzon:
• Hydrateer je huid! Zie ook de tips bij ‘Prepare’.
• Smeer je voldoende in met zonbescherming als MINERAL SPF 30 en SUN SPF.
• Zoek op tijd de schaduw op en mijd de zon tussen 12 en 15 uur.
• Draag beschermende uv-werende kleding.
• Kijk wat vaker naar je huid. Leer je huid kennen zodat je op tijd opmerkt wanneer iets veranderd.

REPAIR


Herstel de celschade van je huid door de zon:
• Herstel je vochtbalans. Door de zon kan je huid uitgedroogd zijn. Drink voldoende en gebruik een hydraterend product zoals HYAMAX+ 24H crème en HYALURON+ serum.
• Ga pigmentvorming tegen & egaliseer je huid met BRIGHT LIGHT+ serum.
• Zorg dat je niet verbrandt: heb je een mooie bruine kleur opgebouwd en je verbrandt daarna, dan lijkt je huid gekleurd, maar schilfert na een paar dagen al af.
• Onbeschermd zonnen kan de huid versneld verouderen. BRIGHT LIGHT+ serum helpt de huid herstellen.
• Rode huid? PRERED+ serum zorgt voor het kalmeren en herstellen van de huid.Vraag jouw IK huidspecialist naar de perfecte 1,2,3…Serum Layering combinatie voor jouw ‘zomer’ huid!

 

Shop zonfavorieten

Wat is zonkracht?

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in de zonkracht, een UV-index die in ons land kan variëren van 1, zeer weinig, tot 8 voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht.

Zonkracht UV INDEX OMSCHRIJVING ROODKLEURING ONBESCHERMDE HUID NA X MINUTEN HUID VERBRANDT
1 - 2 vrijwel geen 100 - 50  
3 - 4 zwak 35 - 25  
5 - 6 matig 25 - 15 gemakkelijk
7 - 8 sterk 15 - 10 snel
9 - 10
en hoger
zeer sterk minder dan 10 zeer snel
De zonkrachtschaal van het KNMI i.s.m. KWF Kankerbestrijding.
 

Zonschade

Een mooi gebruind huidje straalt gezondheid uit. Maar wist je dat bruin worden het eerste verdedigingsmechanisme is van de huid? Zonschade wordt ‘in de huid opgeslagen’. In de jeugd opgelopen schade kan op een latere leeftijd problemen geven. Laat je goed adviseren door jouw IK Huidspecialist. Wist je dat de zon verantwoordelijk is voor een groot deel van de zichtbare gezichtsveroudering? Het is de hoofdzaak voor het ontstaan van vroegtijdige tekenen van huidveroudering. UV-straling veroorzaakt meer dan 80% van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit. Zonproducten beschermen niet alleen tegen huidveroudering, maar verlagen ook het risico op huidkanker.

Beauty & sun lovers go green
 

 

 

Huidkanker en zonschade

Als je huid verbrandt, is dat een signaal dat de bovenste huidlaag door UVB-straling is aangetast. Hoe vaker je in je leven verbrandt, hoe groter de kans is om huidkanker te krijgen. De ABCDE-regel is ontwikkeld om (beginnend) melanoom te kunnen herkennen. Een vlek is verdacht als het 1 of meer van de volgende eigenschappen heeft:

A Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm
B Border: de (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand
C Color: de (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren
D Diameter: de (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 6 mm
EEvolving: de (moeder)vlek jeukt, bloedt of verandert.

 

HUIDPROBLEMEN & DE ZON

Effecten van de zon bij… (en wat kun jijzelf doen?)

 
ACNE PIGMENTATIE ROSACEA INTENSIEVE MEDICATIE
Type 2 Type 2 Type 2 Type 2

Leven met acne kan stressvol zijn, dit kan minder worden in de lente en zomer. De zon zorgt dat talg vloeibaar wordt, waardoor het niet kan stagneren en minder ontsteekt. Na de zomer kan de acne weer terugkomen: uv-licht zorgt voor een verdikking van de hoornlaag; poriën raken sneller verstopt en ontstekingen nemen toe. Belangrijk is om je huid goed te reinigen, uit de zon te blijven en rustig aan te doen.

Als de huid in contact komt met UV-straling, kunnen pigmentvormende cellen een overreactie geven. Er ontstaan ophopingen van pigment (hyperpigmentatie) die te zien zijn als donkere vlekjes: pigmentvlekken. Het allerbelangrijkste bij pigmentvlekken is om je huid dagelijks te beschermen tegen de zon. Je kunt het beste het hele jaar door kiezen voor een crème die zowel tegen UVA als UVB- beschermt, zoals de SUN SPF 50 en MINERAL SPF 30.

Hoe meer zon, hoe ernstiger de rosacea. Zon(schade) is misschien niet de oorzaak van rosacea, maar vaak wel een verslechterende factor. Het is dus belangrijk om een goede zonbescherming te gebruiken. Zonnebrandcrèmes met minerale filters, zoals de MINERAL SPF 30, blijven op de huid liggen en is dus geschikt voor de huid met rosacea.

Medicijnen, zoals antibiotica, kunnen je huid gevoeliger voor de zon maken. Ze kunnen reactief worden of een allergische reactie veroorzaken. Vermijd overmatig blootstelling aan de zon bij chemotherapie. Stel bij bestraling dat deel van de huid niet bloot aan de zon. Chemotherapie en bestraling maken je huid namelijk gevoeliger voor de zon. Gebruik daarom altijd een zonbescherming met een hoge beschermingsfactor. Heb je vragen of twijfels? Overleg dan altijd met jouw behandelend arts