#IKzonbewust

vol tips om veilig, gezond en bewust te genieten van de zon
 

Geniet veilig en gezond van de zon!

Heerlijk genieten van de zon in elk seizoen, dat is wat we willen. Met IK Skin Perfection kies je heel bewust voor veilige en gezon- de zonbeschermingsproducten, zodat je je huid optimaal kunt voorbereiden op de zon en kunt beschermen. Lees in dit maga- zine alles over de beste zonbeschermingsproducten, tips om vei- lig en gezond te zonnen, effecten van de zon bij huidproblemen en brengen we de gevolgen van zonschade onder de aandacht. Zo geniet jij zonder zorgen van deze zonnige blijmaker, zodat de zon elke dag een glimlach op je gezicht tovert!

Heel veel leesplezier!

Liefs,
IK Skin Perfection
Tips om veilig en gezond te zonnen!
 
De zon straalt!

De zon straalt

De zon straalt op je huid en zorgt ervoor dat vitamine D aangemaakt wordt in de huid. Jij geniet terwijl een mooie bruine teint jouw huid kleurt. Naast de positieve eigenschappen van de zon, is het belangrijk te beseffen dat zonnestralen funest kunnen zijn voor het behoud van een mooie en gezonde huid. 85% van de huidveroudering is te wijten aan onbeschermde blootstelling van de huid aan de zon.

Bescherm je gezicht

Bescherm je lichaam
 

Wat is jouw zonnetype?

Welk zonnetype jij bent is afhankelijk van de kleur van je huid, ogen en haren. Ontdek hoe elk zonnetype reageert op de zon en pas jouw zonbescherming hierop aan. We houden allemaal van de zon, zowel op het strand als in de sneeuw. Een lichte huid moet nog beter beschermd worden tegen de zon dan een donkere huid. Daarom is het belangrijk dat er goed naar je huidtype gekeken wordt. Laat je huid in kaart brengen door jouw IK Huidspecialist. Zij zal je huid analyseren en bepalen welk zonnetype jij hebt. Zo weet jij precies hoe je je huid goed moet beschermen tegen de zon!

Tip! Breng jouw zonbescherming elke 2 uur opnieuw aan voor een optimale bescherming. Heb je zonnetype 1 of 2? Houd je huid dan extra goed in de gaten!
 
Type 1
Type 1


Verbrandt zeer snel
Wordt niet bruin
Zeer lichte huid
Rood of lichtblond haar
Lichte ogen
Vaak sproetjes

Type 2
Type 2


Verbrandt snel
Wordt langzaam bruin
Lichte huid
Blond haar
Lichte ogen

Type 3
Type 3


Verbrandt niet snel
Wordt gemakkelijk bruin
Licht getinte huid
Donkerblond tot bruin haar
Vrij donkere ogen

Type 4
Type 4


Verbrandt bijna nooit
Bruint zeer goed
Een van nature getinte huid
Donker haar
Donkere ogen

 

Prepare, Protect & Repair

Je huid goed voorbereiden op de zon, beschermen tegen de zon én zorgen dat je je mooie bruine kleur behoudt, begint bij het goed verzorgen van je huid op ieder moment. In IK Skin Perfection’s Zonadviesschijf zie je eenvoudig hoe je je huid het beste kunt verzorgen in de lente, zomer en nazomer!

Prepare, protect and repair
 

Shop zonfavorieten

Zonkracht UV INDEX OMSCHRIJVING ROODKLEURING ONBESCHERMDE HUID NA X MINUTEN HUID VERBRANDT
1 - 2 vrijwel geen 100 - 50  
3 - 4 zwak 35 - 25  
5 - 6 matig 25 - 15 gemakkelijk
7 - 8 sterk 15 - 10 snel
9 - 10
en hoger
zeer sterk minder dan 10 zeer snel
De zonkrachtschaal van het KNMI i.s.m. KWF Kankerbestrijding.
 

Zonschade

Een mooi gebruind huidje straalt gezondheid uit. Maar wist je dat bruin worden het eerste verdedigingsmechanisme is van de huid? Zonschade wordt ‘in de huid opgeslagen’. In de jeugd opgelopen schade kan op een latere leeftijd problemen geven. Laat je goed adviseren door jouw IK Huidspecialist. Wist je dat de zon verantwoordelijk is voor een groot deel van de zichtbare gezichtsveroudering? Het is de hoofdzaak voor het ontstaan van vroegtijdige tekenen van huidveroudering. UV-straling veroorzaakt meer dan 80% van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit. Zonproducten beschermen niet alleen tegen huidveroudering, maar verlagen ook het risico op huidkanker.

 

Wat is zonkracht?

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in de zonkracht, een UV-index die in ons land kan variëren van 1, zeer weinig, tot 8 voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht.

 

HUIDPROBLEMEN & DE ZON

Effecten van de zon bij… (en wat kun jijzelf doen?)

 
Acne

ACNE

Leven met acne kan stressvol zijn, dit kan minder worden in de lente en zomer. De zon zorgt dat talg vloeibaar wordt, waardoor het niet kan stagneren en minder ontsteekt. Na de zomer kan de acne weer terugkomen: uv-licht zorgt voor een verdikking van de hoornlaag; poriën raken sneller verstopt en ontstekingen nemen toe. Belangrijk is om je huid goed te reinigen, uit de zon te blijven en rustig aan te doen.

Pigmentatie

PIGMENTATIE

Als de huid in contact komt met UV-straling, kunnen pigmentvormende cellen een overreactie geven. Er ontstaan ophopingen van pigment (hyperpigmentatie) die te zien zijn als donkere vlekjes: pigmentvlekken. Het allerbelangrijkste bij pigmentvlekken is om je huid dagelijks te beschermen tegen de zon. Je kunt het beste het hele jaar door kiezen voor een crème die zowel tegen UVA als UVB- beschermt, zoals de SUN SPF 50 en MINERAL+ SPF 30.

Rosacea

ROSACEA

Hoe meer zon, hoe ernstiger de rosacea. Zon(schade) is misschien niet de oorzaak van rosacea, maar vaak wel een verslechterende factor. Het is dus belangrijk om een goede zonbescherming te gebruiken. Zonnebrandcrèmes met minerale filters, zoals de MINERAL+ SPF 30, blijven op de huid liggen en is dus geschikt voor de huid met rosacea.

Intensief medicatie

INTENSIEF MEDICATIE

Medicijnen, zoals antibiotica, kunnen je huid gevoeliger voor de zon maken. Ze kunnen reactief worden of een allergische reactie veroorzaken. Vermijd overmatig blootstelling aan de zon bij chemotherapie. Stel bij bestraling dat deel van de huid niet bloot aan de zon. Chemotherapie en bestraling maken je huid namelijk gevoeliger voor de zon. Gebruik daarom altijd een zonbescherming met een hoge beschermingsfactor. Heb je vragen of twijfels? Overleg dan altijd met jouw behandelend arts