Zonschade & huidproblemen door de zon


Een mooie gebruinde huid straalt gezondheid uit. Maar wist je dat bruin worden het eerste verdedigingsmechanisme is van de huid? Zonschade wordt ‘in de huid opgeslagen’. In de jeugd opgelopen schade kan op een latere leeftijd problemen geven. Laat je goed adviseren door jouw IK Huidspecialist. Wist je dat de zon verantwoordelijk is voor een groot deel van de zichtbare gezichtsveroudering? Het is de hoofdzaak voor het ontstaan van vroegtijdige tekenen van huidveroudering. UV-straling veroorzaakt meer dan 80% van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit. Zonproducten beschermen niet alleen tegen huidveroudering, maar verlagen ook het risico op huidkanker.

Bij IK Skin Perfection streven we naar een gezonde en stralende huid, met als uitgangspunt een gebalanceerd microbioom. Het beschermen van de huid tegen UVA-, UVB- en HEV-straling en het ondersteunen van het huidmicrobioom tijdens en na blootstelling aan de zon is essentieel om zonschade te helpen voorkomen. Daarom bieden wij natuurlijke en minerale suncare ontwikkeld met 4-voudige bescherming, waaronder krachtige UVA-, UVB- en blauw licht (HEV) bescherming, evenals een prebiotisch effect om het microbioom tijdens en na het zonnen te ondersteunen en te herstellen.

4-voudige bescherming uitgelegd


BESCHERM JE HUID TEGEN DE ZON

Natuurlijk zonlicht bestaat voor 95% uit UVA-stralen en voor 5% uit UVB-stralen. Deze stralingen hebben op verschillende manieren invloed op je huid. UVA-straling veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering, pigmentvlekken, rimpels, huidkanker en oogschade. UVB-straling veroorzaakt verbranding, huidkanker, vroegtijdige huidveroudering en oogschade. Het is daarom belangrijk om altijd je huid goed te beschermen voordat je de zon ingaat. De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in de zonkracht een UV-index die in ons land kan variëren van 1, zeer weinig, tot 8 voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht.

Effect van UV-A en UV-B
De zon straalt!
De zon straalt!

EFFECT VAN HEV (HIGH ENERGY VISIBLE LIGHT) OP DE HUID

Behalve electronische apparatuur zoals telefoons, tablets en tv’s is de belangrijkste bron van blauw licht de zon. Blauw licht gaat dieper de huid in dan UV-straling. Het komt tot de diepte waar zich belangrijke lichaamseigen stoffen bevinden die onze huid stralend houden, zoals collageen en elastine. Blauw licht veroorzaakt vrije radicalen, noem het maar een producent van ongevraagde afvalstoffen. Vrije radicalen zijn veroorzakers van vroegtijdige huidveroudering van je huid, zoals huidbeschadigingen, kleurveranderingen en verslapping van de huid.Gevoelige huid

Bij een gevoelige huid speelt een trekkerig en droog gevoel vaak de hoofdrol. Bij aanraking met de zon, kan dit gevoel alsmaar erger worden. De huid kan rood en geïrriteerd worden als reactie op de UV-straling van de zon. Ook kan de zon de natuurlijke vochtbalans van de huid verstoren, waardoor deze droog en schilferig kan aanvoelen. Sommige mensen met een gevoelige huid kunnen jeuk ervaren na blootstelling aan de zon. Als resultaat raakt je huidmicrobioom uit balans. Bescherm je beschermer daarom met 4-voudige (zon)bescherming, zoals Prebiotic Spray+, Microbiome Balancing Set+, Microbiome+ serum en Mineral Sun SPF50 voor een gezonde huid in balans.

gevoelige-huid-verzorgen-tegen-de-zon!
Zonkracht UV INDEX OMSCHRIJVING ROODKLEURING ONBESCHERMDE HUID NA X MINUTEN HUID VERBRANDT
1 - 2 vrijwel geen 100 - 50  
3 - 4 zwak 35 - 25  
5 - 6 matig 25 - 15 gemakkelijk
7 - 8 sterk 15 - 10 snel
9 - 10
en hoger
zeer sterk minder dan 10 zeer snel
De zonkrachtschaal van het KNMI i.s.m. KWF Kankerbestrijding.

HUIDPROBLEMEN & DE ZON

Effecten van de zon bij… (en wat kun jijzelf doen?)

 
ACNE PIGMENTATIE ROSACEA INTENSIEVE MEDICATIE
Type 2 Type 2 Type 2 Type 2

Leven met acne kan stressvol zijn, dit kan minder worden in de lente en zomer. De zon zorgt dat talg vloeibaar wordt, waardoor het niet kan stagneren en minder ontsteekt. Na de zomer kan de acne weer terugkomen: uv-licht zorgt voor een verdikking van de hoornlaag; poriën raken sneller verstopt en ontstekingen nemen toe. Belangrijk is om je huid goed te reinigen, uit de zon te blijven en rustig aan te doen.

Als de huid in contact komt met UV-straling, kunnen pigmentvormende cellen een overreactie geven. Er ontstaan ophopingen van pigment (hyperpigmentatie) die te zien zijn als donkere vlekjes: pigmentvlekken. Het allerbelangrijkste bij pigmentvlekken is om je huid dagelijks te beschermen tegen de zon. Je kunt het beste het hele jaar door kiezen voor een crème die zowel tegen UVA als UVB- beschermt, zoals de SUN SPF 50 en SUN STICK.

Hoe meer zon, hoe ernstiger de rosacea. Zon(schade) is misschien niet de oorzaak van rosacea, maar vaak wel een verslechterende factor. Het is dus belangrijk om een goede zonbescherming te gebruiken. Zonnebrandcrèmes met een natuurlijk en veilig mineraal filter, zoals de MINERAL SPF 30 en MINERAL SPF 50 zijn geschikt voor de meest gevoelige huid, ook voor de huid met rosacea.

Medicijnen, zoals antibiotica, kunnen je huid gevoeliger maken voor de zon. Ze kunnen reactief worden of een allergische reactie veroorzaken. Vermijd overmatig blootstelling aan de zon bij medicatie en medische behandelingen. Ook bij chemotherapie en bestraling is het essentieel voorzichtig te zijn met de zon en de huid altijd goed te beschermen tegen de zon. Vermijd blootstelling aan de zon bij chemotherapie zo veel mogelijk en stel bij bestraling dat deel van de huid nooit bloot aan de zon. Chemotherapie en bestraling maken je huid namelijk gevoeliger voor de zon. Gebruik de MINERAL SUN SPF 50 als zonbescherming. Heb je vragen of twijfels? Overleg dan altijd met jouw behandelend arts

 

 

Huidkanker en zonschade

Als je huid verbrandt, is dat een signaal dat de bovenste huidlaag door UVB-straling is aangetast. Hoe vaker je in je leven verbrandt, hoe groter de kans is om huidkanker te krijgen. De ABCDE-regel is ontwikkeld om (beginnend) melanoom te kunnen herkennen. Een vlek is verdacht als het 1 of meer van de volgende eigenschappen heeft:

A Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm
B Border: de (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand
C Color: de (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren
D Diameter: de (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 6 mm
E Evolving: de (moeder)vlek jeukt, bloedt of verandert.

IK Salon Zonadvies


Filter
Saloncategorie
#hide
Reset

Zuiderdwarsvaart 100C
9203 JB Drachten
0512530803
m.nijenhuis687@upcmail.nl

Kuipersrietbergpad 4
3191 BP Hoogvliet
06-14972298
info@manonelise.nl