Beauty & Sun Lovers go green blog

Koester het koraal

De zon maakt ons blij. Dat gele bolletje heeft een geweldige invloed op ons welzijn en stimuleert de aanmaak van vitamine D. Maar zonnestralen kunnen ook schadelijk zijn. Daarom is een zonbescherming met effectieve UV-filters enorm belangrijk. UV-A is verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering. Denk maar aan de A van aging.  De UV-B-stralen zorgen voor een bruin kleurtje, maar vooral ook voor oppervlakkige verbranding van de huid; de B van burning. Een zonnebrandcrème is de beste anti-rimpelcrème die er bestaat! Maar liefst 90% van de verschijnselen van huidveroudering, zoals rimpels, pigmentvlekken en verslapping, is te wijten aan onbeschermde blootstelling aan de zon. Je huid goed beschermen, is dus hartstikke verstandig. Niet alleen in het buitenland, maar vooral ook in Nederland.

Het verschil tussen minerale en chemische filters?

Het belangrijkste ingrediënt van elk zonbeschermingsproduct, is natuurlijk een zonnefilter (ultraviolet- of UV-filter). Sommige UV-filters worden in verband gebracht met het beschadigen van koraalriffen. In reactie hierop heeft de staat Hawaï in de Verenigde Staten in 2018 een wet goedgekeurd die vanaf 1 januari 2021 ingaat. Deze wet verbiedt het gebruik van de chemische UV-filters oxybenzone (benzophenone-3) en octinoxate (ethylhexyl).  Onderzoekers vermoeden dat deze stoffen veroorzakers zijn van het versneld verbleken van het koraal. Er zijn zeer veel verschillende zonnefilters, die kunnen worden onderverdeeld in twee groepen: chemische en minerale zonnefilters.  Chemische zonnefilters trekken in de huid en absorberen UV-straling. Het nadeel is dat veel van deze filters huidirritaties kunnen veroorzaken en daarmee niet geschikt zijn voor de gevoelige (kinder)huiden. Minerale zonnefilters, zoals Zinkoxide en Titaniumdioxide leggen een laagje je op de huid en weerkaatsen en blokkeren dus vanaf de huid direct de straling. Bij de meeste non-nano varianten blijft er een wit laagje op je huid liggen, wat inhoudt dat de crème niet in je huid trekt. Dit is veiliger en beter voor je huid en het milieu. Ze geven een prima bescherming en blijven bovenop de huid liggen. Zo komen er ook geen schadelijke stoffen in het lichaam terecht. Ze vormen als het ware een soort schild op de huid en zijn erg mild waardoor ze zelden een allergische reactie veroorzaken. Alle zonbeschermingsproducten van IK Skin Perfection bevatten deze minerale filters!

Ook jij hebt invloed op de natuur!

Jij bent een bewuste consument: jij wilt weten wat je op huid smeert en je bent bewust bezig met de wereld om je heen. Want laten we wel wezen; een zonbescherming is natuurlijk niet de enige boosdoener in het verbleken van het koraal. Een stijgende zeetemperatuur en de plastic waste zijn hier ook debet aan. Juist als individu heb je door de juiste zonbescherming te gebruiken veel invloed op het behoud van het koraal en het zeeleven!  Zoek je een zonneproduct dat clean, green en mineraal is én jouw gezicht beschermt tegen huidveroudering én dan ook nog eens veilig is voor het koraal? Mineral+ met SPF 30 voelt niet plakkerig, smeert prettig uit en laat geen witte waas achter. De nano-vrije-zinkoxide vormt een luchtige en lichte sluier die perfect onder je make-up past! Win, win voor jou en het koraal!

Meer informatie over de Yes Green Skincare Routine:

Liefs, IK Skin Perfection