Geen gluten meer eten: goed voor de huid? - blog

Glutenvrij eten

Een hype of is het niet eten van gluten écht slecht voor je?

  Een heerlijk vers brood. De geur alleen al doet ons watertanden. Denk je aan een nog warm sneetje brood met verse aardbeien en je kunt er zo 3 of 4 sneetjes van op! Toch is zoveel ‘gezond’ brood eten helaas niet zonder risico’s. Je hebt vast en zeker wel eens iets gehoord over gluten. Maar hoe zit het nu eigenlijk met gluten? Wat zijn gluten eigenlijk en wat doet het dan met je gezondheid?  

Wat zijn gluten?

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in graansoorten zoals tarwe, gerst, spelt en rogge. De Westerse mens eet grote hoeveelheden granen en specifiek het graan tarwe. Gluten zijn de eiwitten van de graankorrels. Zonder gluten verliest meel haar ‘plakkend’ vermogen, heeft het brood geen structuur en zal het brood niet rijzen/gisten. Behalve in brood kom je gluten ook tegen in pasta, koekjes, bier en sojasaus. En ze zitten ook vaak verstopt in allerlei producten waar je dat minder snel zou verwachten, zoals kant-en-klare soepen, bouillonblokjes, snoepjes, sterke drank en vruchtendranken en ga zo maar door. Helaas is dat nog niet alles: ben jij iemand die vaak last heeft van Acne? Het proces van glycatie veroorzaakt namelijk een overmaat aan cortisol, het stresshormoon. Dit zorgt ervoor dat je huid uit balans raakt en daarmee de huid verstoort, zodat Acne (letterlijk en figuurlijk) de kop op blijft steken.

Overgevoeligheid door gluten

Tarwe is door de jaren heen veranderd en lijkt niet meer op de gezonde oergranen. Hoe dat komt? De structuur is veranderd, het is doorgekweekt. Tarwe bevat hierdoor ontzettend veel gluten. Deze aanpassing zorgt onder andere voor een grotere glycemische index (dat betekent dat de glucose (suiker!) vanuit tarwe sneller in het bloed wordt opgenomen). Hierdoor schommelt je bloedsuikerspiegel sneller. Ben je overgevoelig voor gluten, dan reageert je immuunsysteem met een allergische reactie, waarbij de dunne darm wordt beschadigd en ontstekingen worden veroorzaakt. Door deze ontstekingen kan de dunne darm niet goed functioneren en worden de voedingsstoffen niet of niet goed opgenomen in het lichaam. Gluten zijn daarom vaak de boosdoeners van spijsverteringsproblemen en darmklachten.

Gluten en je huid

Heb je last van spijsverteringsproblemen en darmklachten door een ontstekingsreactie? Dan is dat altijd aan je huid te zien. Er zijn verschillende symptomen die duiden op een overgevoeligheid voor gluten: Psoriasis, Eczeem, Rosacea, galbulten, roodheid van de huid, jeuk, zwellingen; allemaal tekenen dat het in de darmen niet helemaal pluis is. Maar bijvoorbeeld ook hoofdpijn, duizeligheid, astmatische klachten en een opgeblazen buik zijn tekenen van deze glutensensitiviteit. Heb je huidklachten? Probeer dan eens om drie weken glutenvrij te eten en het daarna weer in de voeding op te nemen. Als de klachten daarop afnemen en later weer toenemen, dan bestaat er een redelijke zekerheid dat je een gluten sensitiviteit of intolerantie hebt. Heel veel mensen voelen zich beter met een voedingspatroon zonder gluten. Probeer het, baadt het niet, schaadt het niet! Je kunt je ook bij de dokter laten testen op een eventuele glutenallergie.

Ja, ik doe mee! Volg ons op Facebook via facebook.com/ikskinperfection en ontvang jouw eerste uitdaging voor deze week!

Wat zijn goede vervangers voor gluten?

Nu je hebt gelezen wat je beter allemaal niet kunt nemen vanwege de gluten, ben je vast ook nieuwsgierig wat je juist wél kunt nemen. Daar gaan we! Spelt (brood, pasta, koekjes), rogge (brood en ontbijtkoek), haver (havermout en haverkoekjes), rijst (rijstkoekjes), gerst, amarant, mais, boekweit. Deze bevatten meer voedingsvezels welke zorgen voor een betere vertering. Conclusie: Glutenvrij eten is zeker geen hype en kan je echt gezondheidsvoordelen opleveren. Probeer het en zie wat een glutenvrij dieet voor jou kan doen! PRERED+, RECOVER+ en DE-ITCHY+ helpen jouw geïrriteerde huid te kalmeren! Naast goede voeding kunnen de juiste huidverzorgingsmiddelen ook helpen je huid te kalmeren en te verbeteren. De PRERED+ is krachtig, 100% kalmerend serum dat eerste hulp biedt bij de rode huid met adertjes, de zonverbrande en geprikkelde huid. Deze SOS-treatment zorgt voor onmiddellijke verlichting! Het herstelt de huidbarrière en de pH-waarde, waardoor de huid minder vlekkerig en rood is. Als goede aanvulling op dit geweldige serum kun je de RECOVER+ gebruiken, een ultiem zachte en kalmerende 24H crème. Voelt jouw huid droog en trekkerig aan, heb je last van schilfertjes en een rode huid? Dan is deze crème de oplossing voor jou! Deze crème voedt, herstelt, hydrateert en toegevoegde cosmeceuticals herstellen de natuurlijke balans van je huid. Speciaal voor de gevoelige en geirriteerde hoofdhuid hebben we de DE-ITCHY+ ontwikkeld. De olie wordt gemakkelijk opgenomen door de huid en verzacht, kalmeert en herstelt de huid bij o.a. Eczeem.

 

LEES MEER OVER PRERED+ LEES MEER OVER RECOVER+ LEES MEER OVER DE-ITCHY+

 

Volgende week…
Even snel een maaltijd bereiden. Dat kan tegenwoordig heel gemakkelijk door allerlei pakjes en zakjes die er op de markt zijn. In een handomdraai zet jij een maaltijd op tafel. Maar is dat ook gezond? En wat doen de kant-en-klaar-maaltijden voor je huid? Volgende week lees je meer. Houd je Facebook in de gaten! Geniet nu vooral van de gezonde tips en doe mee aan de IK Food challenge!

Liefs, IK Skin Perfection