Geniet van de zon, met mate

Zo werkt UVA en UVB-straling
Zon geeft je huid die mooie bruine kleur! Maar wist je ook dat 80% van de huidveroudering te wijten is aan blootstelling aan de zon, wanneer de huid niet voldoende beschermd is? Oef, dat is even schrikken… Natuurlijk zonlicht bestaat namelijk voor 95% uit UVA-stralen en 5% uit UVB-stralen. Wat het verschil is? Dat leggen we je graag uit aan de hand van een stukje theorie.
HOE WERKT UVA- EN UVB-STRALING?
UVA en UVB-stralen hebben op verschillende manier invloed op de huid. UVA stralen hebben een lange golf en dringen diep door in de huid (tot in de dermis). Het is een beruchte ‘sloper’ van elastine vezels. De straling wordt niet tegengehouden door glas of wolken. Het licht breekt het elastine in vele stukjes, net zoals een gewoon elastiekje dat, na langdurige in de zon te hebben gelegen, bros wordt en bij het oprekken vrijwel direct breekt. Veelvuldige onbeschermde blootstelling aan zonlicht geeft dus een versnelde afbraak van elastine in de huid en eerdere en een meer uitgebreide rimpelvorming. Daarom staat de A ook wel voor ‘Aging’.
UVB-stralen zijn krachtiger dan UVA stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen. Ze hebben voornamelijk invloed op de buitenste huidlagen. UVB-stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding. De B in UVB staat dan ook wel voor ‘Burning’.
DE FUNCTIE VAN EEN GOEDE ZONNEBRANDCRÈME MET SPF
De betekenis van SPF is Sun Protection Factor. Deze zogeheten factor geeft aan welke bescherming een product tegen de zon geeft. Wil een beschermingsfactor goed z’n werk doen, dan moet deze factor zorgvuldig worden gekozen en passen bij je huidtype. Op deze manier kun je een bepaalde tijd veilig van de zon genieten. Het verschilt per persoon hoe lang je in de zon kunt zijn. De huid kan namelijk een maximale dosis UV-straling per dag aan. Uiteraard heeft dit ook te maken met de kleur en de dikte van je huid.
Meer blogs over huidverzorging na het zonnen: