Geniet van de zon, met mate - Blog

Bescherm je huid tegen de zon - Geniet verstandig van de zon

De zon is heerlijk, maar het is belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. Met de juiste zonbescherming kun je zorgeloos genieten van de zon. Wist je dat 80% van de huidveroudering te wijten is aan blootstelling aan de zon, wanneer de huid niet voldoende beschermd is? Oef, dat is even schrikken… Natuurlijk zonlicht bestaat namelijk voor 95% uit UVA-stralen en 5% uit UVB-stralen. Wat het verschil is? Dat leggen we graag uit.

HOE WERKT UVA- EN UVB-STRALING?

UVA en UVB-stralen hebben op verschillende manier invloed op de huid. UVA stralen hebben een lange golf en dringen diep door in de huid (tot in de dermis). Het is een beruchte ‘sloper’ van elastine vezels. De straling wordt niet tegengehouden door glas of wolken. Het licht breekt het elastine in vele stukjes, net zoals een gewoon elastiekje dat, na langdurige in de zon te hebben gelegen, bros wordt en bij het oprekken vrijwel direct breekt. Veelvuldige onbeschermde blootstelling aan zonlicht geeft dus een versnelde afbraak van elastine in de huid en eerdere en een meer uitgebreide rimpelvorming. Daarom staat de A ook wel voor ‘Aging’.

UVB-stralen zijn krachtiger dan UVA stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen. Ze hebben voornamelijk invloed op de buitenste huidlagen. UVB-stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding. De B in UVB staat dan ook wel voor ‘Burning’. Zonbescherming met SPF is cruciaal om je huid te beschermen tegen de schadelijke UV-straling van de zon.

DE FUNCTIE VAN EEN GOEDE ZONNEBRANDCRÈME MET SPF

De betekenis van SPF is Sun Protection Factor. Deze zogeheten factor geeft aan welke bescherming een product tegen de zon geeft. Wil een beschermingsfactor goed zijn werk doen, dan moet deze factor zorgvuldig worden gekozen en passen bij je huidtype. Op deze manier kun je een bepaalde tijd veilig van de zon genieten. Het verschilt per persoon hoe lang je in de zon kunt zijn. De huid kan namelijk een maximale dosis UV-straling per dag aan. Uiteraard heeft dit ook te maken met de kleur en de dikte van je huid. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF). Een SPF van minstens 30 wordt aanbevolen om je huid voldoende te beschermen.

Ben jij benieuwd welk huidtype jij hebt en hoe jij jouw huid het beste kan beschermen tegen zon. Doe onze Summer Skin Check of maak een afspraak bij een salon in de buurt die zonadvies geeft.

Meer blogs over huidverzorging na het zonnen:

Wat is zonkracht?

Zonkracht is de maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht dat de aarde bereikt.
De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in de zonkracht.
Een UV-index in ons land kan variëren van 1, wanneer er geen UV is tot 8 voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht.

(bron: KNMI)

 

Zonkracht