zonnebrandcrème feiten op een rij

Tuurlijk weet jij als geen ander dat je te allen tijde beschermt het huis uit moet gaan om bewust de zonnestralen tegemoet te lopen. Maar wist jij deze feitjes al? Genieten van de zon hoeft helemaal niet gevaarlijk te zijn, toch is het belangrijk om het gevaar van de aanwezige UV-stralen en kans op zonschade te realiseren.

minerale zonnebrand voor op vakantie

Twee soorten zonnefilters in SPF

Wanneer je een zonnebrandcrème koopt is het handig om te weten welke filter de zonnebrandcrème bevat. De meeste zonnebrandcrèmes bevatten een chemische zonnefilter. Dat betekent dat de crème in de huid trekt, de straling absorbeert en de energie omzet in een onschadelijke vorm. Een mineraal filter in zonnebrand is een natuurlijk filter die uit titaniumdioxide en zinkoxide bestaat en laat een laagje op de huid achter. Dit laagje werkt als een spiegel en reflecteert UV-straling. Met als resultaat dat dit filter zo min mogelijk UV-straling de huid bereikt.

Feit: Een chemisch filter moet 20 à 30 minuten voordat je de zon ingaat aangebracht worden op de huid. Een mineraal filter heeft het voordeel dat het direct zijn werk doet.

Een SPF biedt niet altijd optimale bescherming tegen UV-stralen

Helaas bieden niet alle zonproducten bescherming tegen UVB-stralen, welke verantwoordelijk zijn voor zonverbranding. Voor optimale bescherming tegen UV-stralen is het noodzakelijk om een product te gebruiken dat zowel bescherming biedt tegen UVA-stralen als UVB-stralen. Dit wordt ook wel breedspectrum zonbescherming genoemd.

Feit: De B in UVB-straling staat voor Burn en zorgt voor zonverbranding. De A in UVA-straling staat voor Age en dit zorgt voor huidveroudering. 

verschil-uva-en-uvb-uitgelegd

Smeren, smeren en nog eens smeren

Het is niet waar dat wanneer je eenmaal zongebruind bent of een donkere huid van jezelf hebt, je bestand bent tegen de zon. Het bruine pigment wat je al gevormd hebt, is niet van belang als het gaat om bescherming tegen UV-straling of zonverbranding. Je zult jezelf te allen tijden daarom goed moeten beschermen met een hoge SPF (Sun Protection Factor).

Feit: Als je huid veel wordt blootgesteld aan de zon moet je je elke 2 uur insmeren voor een optimale bescherming. 

Waterproof zonnebrandcrème

Vaak wordt gedacht dat een waterproof zonnebrandcrème bestand is tegen een duik in het water, maar niets is minder waar. Een waterproof zonnebrand zorgt ervoor dat je ook tijdens het zwemmen goed beschermd bent, maar de werking en bescherming neemt wel af óók als de zonnebrand waterproof is. Daarom raden we je altijd aan om na het zwemmen opnieuw je lichaam in te smeren. 

Feit: Onze Mineral Sun SPF 30 en SPF 50 zijn vegan, microbeads- en microplasticsvrij, waterproof, watervrij en daarmee niet alleen goed voor je huid, maar ook voor het zeeleven! Je kunt dus zonder zorgen een lekkere duik in het water nemen. 

de-hoeveelheid-zonnebrand-bepaalt

 

De hoeveelheid en factor bepalen niet hoe bruin je wordt. 

Hoe bruin je huid wordt heeft niks te maken met de hoeveelheid zonnebrand die je gebruikt. Het is dus een fabel dat wanneer je weinig zonnebrand gebruikt, je sneller bruin wordt. Je huid heeft juist meer kans om te verbranden als je niet goed en optijd smeert en dit kan huidschade veroorzaken. Ook zegt de factor zoals SPF30 of SPF50 niet iets over hoe snel je bruin wordt, maar voor hoeveel procent je huid beschermd is. Kies dus altijd voor een zonnebrand met een hoge SPF, want dan ben je het beste beschermd. Kortom: goed smeren dus! 

Feit: Wanneer je je huid mild scrubt voordat je de zon in gaat, worden dode huidcellen verwijderd en behoud je je bruine kleur langer.