De invloed van zuivel op de huid - IK Skin Perfection

Melk, de witte motor.’ Of toch niet?

Melk is gezond. Dat zit bij de meesten van ons wel tussen de oren. Sinds deze beroemde reclamecampagne in de jaren ‘80 werd algemeen aangenomen dat melk heel gezond is. Want het is goed voor je botten, zei men. Echter, het idee dat (teveel) zuivel niet goed is voor je, is steeds meer terrein aan het winnen. Nu blijkt ook nog eens uit verschillende onderzoeken dat er geen link is gevonden tussen het consumeren van zuivelproducten en sterkere botten. Tijd om ‘de witte motor’ eens onder de loep te nemen!

Zuivel en suiker

Zuivelproducten zijn erg populair. Afgelopen jaren hebben we een zeer grote groei gezien en puilen de koelschappen in supermarkten uit. Jaren geleden konden we kiezen uit wat flessen melk, yoghurt en vla. En vandaag de dag? Meters schappen worden gevuld met 60 soorten vla en even zoveel toetjes. Hoe meer, hoe gekker: knijpzakjes yoghurt, bitterkoekjesvla, citroenvla zonder citroen.

Het lijkt allemaal erg onschuldig. Maar al deze leuke toevoegingen aan het zuivelschap kunnen grote gevolgen hebben voor onze volksgezondheid. Waarom? Bij het eten van dat heerlijke toetje zijn we ons namelijk niet bewust van de grote hoeveelheden suiker die we tot ons nemen. En dat kan dagelijks erg oplopen! Nergens ter wereld wordt zoveel zuivel geconsumeerd als in Nederland. We eten erg veel kaas en drinken veel melk. Soms wel drie glazen per dag. Wist je dat er per glas ongeveer 10/15 gram suiker is toegevoegd? En wat suiker met je huid doet? Dat heb je inmiddels al kunnen lezen in onze vorige blog over suikers.

Zuivel en huidproblemen

Goede gezondheid is af te lezen op je huid, vertelden we je al in onze introductieblog. Veel zuivelproducten zijn boosdoeners bij huidproblemen, zoals Acne, Eczeem of een rode of schilferige huid. Hoe zit dat precies?

In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd. Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree.

Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen. Dit leidt tot verhoogde talgproductie. Daardoor kunnen huidontstekingen, Acne, puistjes, Eczeem, schilferige of rode huid ontstaan of verergert worden..

Heb je al een tijdje een onrustige huid? Schrap koemelk en andere melkproducten eens uit je voedingspatroon. Het verschil zal duidelijk merkbaar zijn!

Ontdek de invloed van jouw darmen op je huid

Wat neem je wel?
Het eten en drinken van zuivel zit ons in het bloed. Dan is het best lastig om over te stappen naar een nieuw voedingspatroon. Maar gelukkig hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn!

Roomboter, rechtsdraaiende yoghurt en geitenkaas zou je wel kunnen eten, als je geen specifieke klachten hebt. Kaas (met name harde kaas) en yoghurt bevatten minder lactose en zijn daardoor beter te verteren, maar ze bevatten wel de melkeiwitten die slijm opwekken en de darmen kunnen beschadigen. Gebruik je veel melk en wil je daarvoor een alternatief? Kies dan voor amandelmelk, rijstemelk, cocosmelk of quinoamelk.

Geef je je calciumgehalte een boost zonder zuivel

Hoe zit het dan met calcium in melk? Heb ik dat dan niet nodig om voldoende calcium binnen te krijgen? Nee dus! Er zijn gelukkig veel natuurlijke voedingsmiddelen die in deze behoefte voorzien. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: zaden, groene bladgroenten, cacao, quinoa, boekweit, bonen, radijs, groene bonen, noten, broccoli, kool, linzen, zalm, waterkers, pijnboompitten, boerenkool, asperges, eieren

De stelling dat je zuivelproducten nodig hebt om voldoende calcium binnen te krijgen, klopt dus niet. Kies daarom voor andere calciumrijke voedingsmiddelen en laat zuivel veilig in de schappen van de supermarkt staan.

FOAM+ ondersteunt jouw strijd tegen o.a. Acne!

Heb je last van een huidprobleem zoals acne en wil je naast gezonde voeding je huid ook aanpakken met de juiste huidverzorgingsproducten?

FOAM+ reiniging helpt je daarbij! FOAM+ is een reiniger, lotion en regulerende wash in één, met een milde maar krachtige werking. Een 3-in-1-product, dat scheelt je tijd! De foam hydrateert, herstelt de pH-waarde van de huid en minimaliseert daardoor overtollig talg en acne.Of kies voor een serum met fruitzuren, deze verwijderen de dode huidcellen, verfijnen je poriën en verminderen oneffenheden en onzuiverheden. Je huid wordt vernieuwd en dat geeft jou een egale teint. Je straalt de hele dag!

Skincare met pre- en probiotica

Terwijl we de invloed van zuivel op de huidgezondheid hebben bekeken, is het ook interessant om te kijken naar de verzorgingsproducten met pre- en probiotica. Deze krachtige ingrediënten, bekend vanuit onze darmen, spelen ook een cruciale rol in huidverzorging. Door de natuurlijke balans van je huidmicrobioom te ondersteunen, kunnen pre- en probiotica helpen bij het verminderen van ontstekingen, het bevorderen van een gezonde huidbarrière en het stimuleren van een stralende teint. Leer meer over de voordelen van deze ingrediënten in huidverzorging.

Voordelen pre- en probiotica in huidverzorging